گفت و گو با حشمت ا... فلاحت پیشه عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس

ساخت وبلاگ

فلاحت ‌پیشه در گفت وگو با«آرمان»:

ایران باید در نزدیکی با روسیه احتیاط کند

مذاکرات آستانه سراشیبی تروریست‌هاست

آرمان- حمید شجاعی: کمتر از 5 روز به نشست سرنوشت‌سازآستانه درباره آینده سیاسی در سوریه قزاقستان باقی است. بسیاری بر این باورند که این نشست می‌تواند بحران سوریه را حل و فصل کند. ایران، روسیه، ترکیه، سوریه و برخی گروه‌های معارض سوری در نشست آستانه حضور خواهند داشت تا با مذاکره به یک راه حل سیاسی برای خروج از بحران سوریه برسند. در این میان دعوت روسیه از ایالات متحده آمریکا برای حضور در این نشست در نوع خود جالب توجه بود، به نحوی که مخالفت مقامات ایرانی از جمله وزیر امورخارجه و دبیر شورای عالی امنیت ملی را در پی داشت. برای بررسی ابعاد نشست آستانه و حواشی آن«آرمان» با حشمت‌ا...‌فلاحت پیشه عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس به گفت‌وگو پرداخته است که در ادامه می‌خوانید.

برخی از چهره‌های سیاسی در کشور از جمله محمدجواد ظریف، علی اکبر ولایتی و علی شمخانی با حضور ایالات متحده آمریکا در نشست آستانه اعلام مخالفت کردند. ارزیابی شما از این موضوع و نشست آستانه چیست؟

علت اینکه ایران با حضور ایالات متحده آمریکا در مذاکرات آستانه مخالفت کرده به اصل تقابل راهبردی میان دو طرف باز می‌گردد. در واقع بر سر مذاکرات سوریه دو راهبرد وجود دارد. یک راهبرد تقدم همین ناآرامی‌ها و شورش‌ها تازمان شکل گیری تحولات سیاسی و به نوعی راهبرد بی‌ثبات‌سازی سوریه است. آمریکا و متحدان منطقه‌ای آنها به دنبال این راهبرد هستند.راهبرد دوم راهبرد تقدم ثبات بر تحولات سوریه است که ایران پشتیبان اصلی این راهبرد است. به رغم اینکه ایران در این عرصه تنها بوده،اما این راهبرد را حفظ نمود تا کشورهای دیگری مانند روسیه هم به آن پیوستند و پس از آن سایر کشورها مانند عراق هم به این جمع ملحق شدند. این تقابل راهبردی میان این دو دیدگاه هنوز هم وجود دارد. جلساتی که در مذاکرات آستانه شکل خواهد گرفت، مبتنی بر راهکار دوم است که با ابتکار ایران و روسیه شکل می‌گیرد و اگر کشوری مثل ترکیه نیز در این نشست حضور دارد، به این دلیل است که مواضعش مانند گذشته ارتجاعی و افراطی نیست. این راهبرد هر نتیجه‌­ای داشته باشد قابل پذیرش است. اما دلیل مخالفت ایران با حضور آمریکا در اجلاس آستانه که آقای ظریف هم به عنوان وزیر امورخارجه نیز بر این موضوع تاکید کردند این­ است که آمریکایی‌ها هنوز رفتاری را از خود بروز ندادند که این رفتار نشان دهنده خروج آنها از راهبرد بی ثبات‌سازی سوریه باشد، بلکه متحدان آمریکا نه تنها ارتباط خود را با گروه‌های تروریستی قطع نکردند، بلکه در قالب تروریسم خوب و بد به گونه ای عمل می‌کنند که کماکان سیاست ضد ثبات و ضد سوری را پیش می­‌گیرند و این به معنای آسیب زدن به مذاکرات آستانه است. ایران معتقد است که لازمه این کار تغییر رفتارهایی است که باید در آمریکایی‌­ها صورت پذیرد. اگر آمریکا هم مانند سایر بازیگران تغییر رفتاری داشته باشد می‌تواند در مذاکرات آستانه حضور پیداکند.

باتوجه به اینکه آمریکا رهبری ائتلاف جهانی ضد تروریسم را به عهده داشت آیا این مساله حضور ایالات متحده رادر نشست آستانه توجیه نمی‌کند؟

آمریکا رهبری ائتلاف شکست خورده را در قبال سوریه دارد. آمریکا و چهل و چند کشوری که ائتلاف پر سروصدایی را شکل دادند به دو دلیل شکست خوردند: اولا اینکه هیچ گونه اقدام عملی را در مقابل تروریسم انجام ندادند و ثانیا این ائتلاف در ظاهر در تقابل با داعش بود، اما در باطن با گروه‌های مختلف تروریستی ارتباط داشت. از این رو این ائتلاف نتوانست هیچ کمکی به ثبات در سوریه نماید. این نشست به هیچ عنوان در قالب ائتلاف آمریکایی قابل ارزیابی نیست. این واقعیتی است که شکل گرفته است. دوران انتقال قدرت در آمریکا نیز شرایط تازه ای را به‌وجود آورده است. بالاخره روز جمعه رئیس‌جمهور جدید آمریکا به کرسی قدرت خواهد نشست و باید دید که ترامپ چه سیاستی را در پیش خواهد گرفت. سیاستی که ترامپ اعلام کرده کاملا عوامانه است. وی گفته با پول کشورهای عربی با تروریسم می‌جنگیم ودر قبال داعش به طور تلویحی سیاست‌های ایران و روسیه را پذیرفته،اما در مورد خود ایران سیاست‌های منفی اعلام کرده است. حتما باید مشخص شود که ایالات متحده آمریکا چه سیاستی را در خاورمیانه اعلام و اعمال خواهد کرد. اگر رفتار آمریکا به نوعی باشد که بر اساس اصل ثبات عمل شود، آمریکایی‌ها می‌توانند ردپای تازه‌ای از خود در مذاکرات مبتنی بر صلح وثبات در منطقه داشته باشند،اما اگر سیاست آنها آن توسط سازمان سیا طراحی شده باشد به نظرم حضور آمریکایی‌ها در مذاکرات آستانه یک حضور منفی خواهد بود.

روسیه از یک طرف با ایران و سوریه اعلام اتحاد می‌کند و ازسوی دیگر از آمریکا برای حضور دراجلاس آستانه دعوت می‌کند. این تضاد و دوگانگی در رفتار روسیه را چطور ارزیابی می‌کنید؟

دعوت روسیه از آمریکا به نوعی چراغ سبز و پاسخ اولیه روس‌ها به تغییر قدرت در آمریکاست. پوتین خیلی علاقه مند است که گروه‌های افراطی ترامپ را به سمت جنگ سرد با روسیه سوق دهند.به همین دلیل به طور معمول روس‌ها در عرصه منطقه ای به آمریکایی‌ها امتیاز دادند تا در عرصه جهانی از آمریکایی‌ها امتیاز بگیرند. یکی از دلایلی که من همواره اعلام کردم که ایران باید در نزدیکی با روسیه احتیاط کند همین موضوع است. معمولا روس‌ها کشورهای خاورمیانه را محلی برای آشتی و تبانی با آمریکا قرارداده اند. تحت همین عنوان نیز از آمریکا برای حضور در اجلاس آستانه دعوت کرده‌اند تا در آستانه روی کار آمدن ترامپ چراغ سبزی را به آنها نشان دهند. روس‌ها خود می‌دانند که حضور ایالات متحده فقط موجب تعویق در رسیدن به نتیجه‌ای می‌شود که در قالب طرح آتش بس ایران و روسیه قابل حصول است.

باتوجه به اعلام موضع رسمی ایران در مورد مخالفت با آمریکا در این اجلاس، آیا دعوت روسیه از ایالات متحده در مذاکرات آستانه موجب شکنندگی ائتلاف ایران،روسیه و سوریه نخواهد شد؟

اتحادی که بین ایران،روسیه و سوریه شکل گرفته تحت عنوان تهدید‌های واقعی است و من معتقدم به راحتی تحت الشعاع ارتباطی که روسیه و آمریکا شکل داده اند قرار نخواهد گرفت. روس‌ها نیز در نهایت می‌دانند که آقای ترامپ به سمت جنگ سرد با روسیه حرکت خواهد کرد. ترامپ در سیاست خارجی تجربه ای ندارد، اما کسانی که گرد وی جمع شده‌اند، مانند تیلرسون کسانی هستند که نگاه افراطی به رابطه آمریکا وروسیه دارند. نهایتا ما شاهد ماه عسل میان روسیه و آمریکا نخواهیم بود.

به نظر شما مذاکرات آستانه نتایج قابل قبولی خواهد داشت؟ و تاثیراتش برای ایران تا چه اندازه خواهد بود؟

من معتقدم در مذاکرات آستانه شاهد سراشیبی گروه‌های تروریستی خواهیم بود. این شرایط آخرین تکیه گاه گروه‌های تروریستی است که تحت حمایت آمریکا هستند. آقای ترامپ به شدت مخالف نزدیکی سازمان سیا با گروه‌های تروریستی مانند داعش و النصره و... است. تازمانی که تغییر تازه ای در آمریکا شکل بگیرد از این فضا برای جمع کردن داعش و سایر گروه‌های تروریستی در سوریه استفاده خواهد شد. من به نتایج مذاکرات آستانه خوشبین هستم وچه رهبر این نشست را ایران بدانیم، چه روسیه، این مذاکرات به نفع سوریه تمام خواهد شد.

مصاحبه با دکتر محمود صادقی عضو فراکسیون امید مجلس...
ما را در سایت مصاحبه با دکتر محمود صادقی عضو فراکسیون امید مجلس دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : asahesh6 بازدید : 259 تاريخ : يکشنبه 4 تير 1396 ساعت: 23:09